jansvard Jan Svärd, Malmöprofiler
Malmö has a long history well integrated with modern life and immigration has made Malmö a multicultural centre. Malmö is famous for its parks, make sure you have a stroll in at least some of them, before you leave. You will find out it was very worthwhile.. The Western Harbour is a new - and very chic - district of Malmö, situated by the sea, and build on the former port and industrial land.. Stortorget - Lilla Torg - Gustav Adolf Torg and Möllevångstorget. Malmö Arena is the latest addition to northern Europe’s growing number of modern, multi-purpose concert and event venues.....And-the-Nakashima-Propellor...Several interesting old buildings have been preserved in the very centre of Malmö...
BOKA DIREKT

Boka hotellrum nu:


Incheckning:

Utcheckning:
MALMÖPROFILER

Jan Svärd

Publicerad: 2008-05-21
Profilerna är sorterade efter för-/artist-/bandnamn.
Jan Svärd (född 1941), en av Malmös mest populära politiker genom åren, är en politiker som dels har en gedigen yrkesutbildning som byggnadsplåtslagare, dels var framgångsrik kommunalpolitiker för att därefter åter satsa på en yrkeskarriär som kulturarbetare, förläggare och författare bland annat.

DET HÄNDE MYCKET MED JANNE VID RODRET
”Janne” är han med många Malmöbor och det är fortfarande vanligt att han stoppas på gatan av malmöbor som vill tala politik eller bara”snacka med Janne” för de vet att han lyssnar och ger sig tid! Och populariteten grundades redan när Janne var kommunalråd med ansvar för gator och fritid i 13 år för Socialdemokraterna. För det hände mycket när Janne satt vid rodret, bland annat höll han under många år i ett populärt radioprogram om Trafik och Fritid dit man kunde ringa upp och ställa frågor, han såg till att det blev cykelbanor över hela Malmö, att det blev väggupp men även att hundbajs hamnade där det skulle, i speciella kärl. Och visst kunde han det där med trafik, inte för inte var Janne ordförande i NTF i många år.

KULTURELITEN FÖRFASADE SIG
Jan Svärd var också van det blåste ”på toppen” genom åren. När han föreslog att Yngve Lundells staty Optimistorkestern skulle placeras på Södergatan, förfasade sig Malmös självutnämnda kulturelit. Att den sedan blev Malmös mest fotograferade och mest populära skulptur visar bara att Janne även har fingertoppskänsla för vad mannen på gatan tyckte var bra kultur. Och tillsammans med en annan välkänd socialdemokrat, Nils Yngvesson, var Janne med och beslutade om riksbekanta kräftskivan och Malmöfestivalen.

HOPPADE AV 1985
Janne har hela livet varit socialdemokrat och att han är populär även i de egna leden visar inte minst att han varit ombud inte mindre än 19 gånger på S-kongresserna. Och visst finns kontaktnätet kvar bland S-ministrar som journalister i hela landet även om han hoppade av som heltidspolitiker 1985 när S förlorade lokalvalet i Malmö.

FULL FART FRAMÅT
Kultur i alla de former har under alla år legat Jan Svärd varmt om hjärtat. Han har inte bara eget bokförlag utan är även författare och har gett ut inte mindre än 24 böcker och 1983 kom hans första diktsamling. Dessutom är han ordförare för Sveriges Författareförbundet Centrum Syd och Malmös Författarförbundet Centrum Syd. Lägg till detta borgerlig vigselförrättare i Malmö, ordförande för Öresunds Socialdemokratiska förening med 270 medlemmar från båda sidor Öresund och vi förstår alla att det fortfarande är full fart framåt som gäller för Janne.

EN STARK KVINNA BAKOM
Och visst finns det en stark kvinna bakom en man som Jan Svärd då han jämnt är i farten. 1966 gifte sig Janne med Anita Aagesen och visst har hon betytt mycket för framgångarna. Bland annat skapade de och startade ett kulturhus vilket numera är riksbekant under namnet Jeriko. Fortfarande när de är ute och reser, även i Europa, kan det komma fram personer och fråga om det inte är ”…Jan Svärd från Malmö” så visst har han skapat sig ett namn även utanför hemstaden.



Bibliografi

Samla dej! Diktsamling 1983.
"och så kom Ledde" Barnbok 1984.
SinnesSippRingar. Diktsamling 1984.
Roffe och respekten. Barnbok 1984.
Blåställ. Om kockumsjobbarna 1987.
Vådan av att inte ha svans. Tankeord - aforismer 1988.
Låt hjärtat vá mé! Debattbok 1991.
Henrik Menander - Arbetets son. Biografi 1992.
1:a majmärken. Faktabok 1994.
Med verkligheten som drivkraft. Om arbetarrörelsens historia i samarbete med Bertil Persson 1994.
August Palm – skräddaren som förvandlade Sverige. Biografi i samarbete, i med Bertil Persson 1995.
Vi vill, Vi kan, Vi gör. Facklig historia i samarbete med Bertil Persson 1996.
Svanslöst - vådan av att inte ha svans. Aforismer – tankeord 2002.
Med röd glöd. Om arbetarrörelsens historia, i samarbete med Bertil Persson 2003.
Ordet är ditt. En handbok om att bryta tystnaden 2005.
(S)krivfront. En handbok om att bryta tystnaden 2005.


Publicerad: 2008-05-21














Partner Sites